dimecres, 6 de març del 2013

Els meus llibres: L’hivern del mon


L’hivern del mon. Ken Follett. Plaza Janes, Barcelona 2012

Segon lliurament de la Trilogia “The century”. Després de “La caiguda dels gegants”, Follett descriu en aquest llibre el període  anomenat entre guerres, en especial la acceleració del nazisme a Alemanya i la segona guerra mundial, fins al llançament de la bomba atòmica i l’inici de la guerra freda.
Diuen que Follett és el rei dels bestseller. Possiblement. I possiblement té un gran paper com a divulgador cultural, però arriba a cansar la seva simplicitat.

Continua la història centrant-la en 5 famílies de Estats Units, Anglaterra, Alemanya i Rússia. Curiosament alguns membres d’aquestes famílies, la segona generació lògicament, està present en  els fets clau de la història del moment: la batalla de Belchite de la guerra civil espanyola, Pearl  Harbour, el llançament de la prova de bomba atòmica sobre el desert de Mèxic, el moment en que Stalin sap que s’han llençat les bombes d’Hirosima i Nagasaki, el descobriment de l’extinció de discapacitats ...  en fi un cúmul de circumstàncies que ajuden al relat, però que li treuen credibilitat, tot i que ja sabem que és una ficció. A pesar d’aquest esquematisme, el llibre aporta elements històrics interessants i ho fa de manera clara i ben descrita.
La meitat del relat, però, es centra en la vida privada dels personatges, les seves relacions i els seus amors  i , com no , una mica de sexe de tant en tant. Al meu entendre la proporció d’aquest tipus de relat  és exagerada.

En definitiva, què puc dir?, el llibre té el seu interès, però no llegiré la tercera part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada