dijous, 5 de juliol del 2012

Memòries d’un funcionari 14. Ajuntament de Barcelona . Vallbona 4.

 Vallbona. Escenografia humana

Els residents de Vallbona eren el resultat de molts anys de desídia i manca d’idees. Un garbuix de vells marginats, prostitutes envellides, marginats de 40 a 55 anys, algun disminuït...Allò que en podríem dir amb propietat un residu de totes les parts fosques de la societat. El seu aspecte era el típic de les institucions: un amb els pantalons massa curts, l’altre massa llargs, perquè, en especial els homes, no tenien roba pròpia. Quan es posava la roba  a rentar anava a unes piles comuns i per tant també la roba neta es repartia a ull. Entre les dones no tant i moltes tenien una mica de roba pròpia que shavien de rentar a ma. Els horaris de sortida eren controlats i els que podien ho feien, tot i que sovint tornaven beguts i no era infreqüent que hi hagués baralles.
 
Històricament, tot i que en entrar jo, això ja anava de baixa, els residents que podien tenien feines assignades, com en una presó i per tant el centre generava molt poques despeses de personal. Però en canviar d’orientació el centre,  el procés d’envelliment dels residents augmentava.
 
I el personal de plantilla?  Aquest és un capítol encara més curiós. Poc abans darribar jo, el nou ajuntament ja havia fet alguns passos en la millora del centre. Posar un director no era si no un pas més. Inicialment el centre funcionava amb una comunitat de monges que portaven la part més assistencial i la infermeria, i un conjunt de funcionaris estil presó que cuidaven bàsicament de lordre i la disciplina i que es deien capataz, 2 persones dadministració, dos metges i 3 ATS masculins. Una de les monges era també infermera. De la nova fornada de la qual jo formava part hi havia a més del director, una psicòloga i una assistent social,

Quan vaig arribar jo la situació era la següent:

-Per un costat s’havia incorporat una mica de personal de serveis generals d’altres centres que cobria la cuina, el safareig i part del personal de neteja.

-També hi havia una plantilla duns quants auxiliars de clínica que es cuidàvem de les dones més deteriorades que estaven en una ala a part. Es deia que venien rebotats de lHospital del Mar. Eren joves, exigents, una mica cremats, però bona gent en general. Fins i tot vaig fer una certa amistat amb alguns dells. Els homes deteriorats que eren menys, els cuidava un resident pel sistema que explicaré a continuació. Era gay declarat, súper amable i la seva sala era la més neta de totes.

-Un altre part de personal laboral el constituïa un grup d’unes 15 persones, extrets dels residents més joves i recuperables i que amb la intenció de fer un programa de reinserció se’ls havia fet un contracte laboral. Evidentment la intenció era molt bona, però el programa estava poc tutelat, vist des d’ara, mancava un tutor personal, per unes persones amb pocs hàbits de treball, des-estructurades socialment, sense família, algunes amb problemes de beguda que el sou (nou per ells) agreujava. La major part fins i tot dormien allà... En fi era un programa embrionari i poc treballat i per tant amb resultats diversos.

-Després hi havia la vella guàrdia pretoriana,  en sentit quasi estricte, a la que ja m’he referit. L’administrador i el seu adjunt, una administrativa i els encarregats de l’ordre, un dels quals un era un alcohòlic.

 -El personal sanitari eren tots bona gent, però alguns d’ells havien anat forçant els horaris del centre. Un metge entrava a les 7 del matí i marxava a les 10. Un ATS entrava a les 6 i plegava a les 10,30. Què feien? S’ajudaven i es tapaven uns als altres. L’entranyable doctor de les 7 del matí, amb 6 fills m’ho va explicar un dia: nosaltres som duna generació en que les nostres dones no treballen, per tant hem de fer dos o tres feines per tirar endavant. El vaig comprendre perfectament, tot i que la meva feina havia de ser posar ordre.

 -Un personatge peculiar fruit del nostre passat de nacional catolicisme era el “capellán” un funcionari, ja gran i delicat, que venia cap a les 11, donava un vol pel centre, feia missa a les 12 per les monges i els residents que hi volguessin anar i marxava. Ell mateix feia la típica broma. “treballo mitja hora al dia i encara amb vi”. A més d’aquest “capellán” de plantilla i havia un mossèn de Montcada que venia de molt bona fe a fer activitats en el centre. Entre altres coses recordo que dirigia una coral de residents que després amenitzava les festes del centre.

-I per últim hi havia la comunitat. La “madre” Pilar n’era la directora, La típica persona que es passa el dia donant voltes pel centre i tenint-ho tot controlat i en ordre. Molt bona dona i molt oberta. L’avantatge de tenir monges al centre era que els caps de setmana allà desapareixia tothom excepte el personal assistencial i de cuina imprescindible i elles es cuidaven de tot lo altre. Des d’aquí i sense enyorament dels temps passats vull retre un homenatge a tot aquest estol de verges (mai millor dit) que varen dedicar la seva vida als altres d’una manera tan grisa i desinteressada. La madre infermera, de la que no recordo el nom, era un treballadora infatigable (em fa pensar en sor Àngèlica de Cuerpos y almas de Maxence Van der Meersch), això sí sempre queixant-se i remugant. Sempre que podia evitava cuidar els “homes” per un pudor impropi de la professió acadèmica però propi de la seva condició de monja.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada