dimarts, 4 de setembre del 2012

Juventud


Joseph Conrad, Los libros de Marlow. Barcelona Edhasa, 2008.

Escrits al voltant de 1900, Edhassa recull en aquest volum quatre llibres de Conrad que tenen un denominador comú: el protagonista és Marlow. Marlow és com un alter-ego novel·lat del propi Conrad.

1.Juventud

El primer dels llibres “Juventud” és un conte llarg de 40 pàgines, explica les peripècies d’un jove Marlow de 20 anys en un horrible viatge en vaixell que finalitza en un desastre  amb l’enfonsament total del vaixell. És fascinant la capacitat de Conrad d’anar desgranant tots els detalls de la destrossa dels objectes i del múltiples matisos del dolor humà. La narració és un plaer estètic de l’ús de la paraula.
Però el missatge clau de “Juventud” el deixa anar cap al final de l’explicació als seus amics mariners als qui narra l’aventura. Després d’explicar les mils desgràcies diu: Tot meravellós. És el mar, crec, el propi mar... O és solsament la joventut? Qui pot saber-ho? No va ser la millor època la que vareu passar al mar, joves i sense res? No és aquesta únicament l’època que tots vostès lamenten haver perdut?

1 comentari:

  1. Ante este dilema opto por la juventud....
    No estoy de acuerdo en que "todo tiempo pasado fue mejor".... lo bueno del pasado es que eramos jóvenes.

    ResponElimina