dilluns, 12 de novembre del 2012

Memòries d’un funcionari 22. Ajuntament de Barcelona . Vistarica 5.

El residents. Personatges singulars

 Voldria parlar dels residents de Vistarica. Com ja he dit, la població de Vallbona provenia, amb molt bona part del mon de la marginació. Això provocava l’existència d’un seguit de personatges que no em puc estar de descriure.
       
Choe Morejon. Suposo que ningú recorda hores d’ara qui era Choe Morejón. Al meu pare li sonava el nom. Curiosament Google, que ho te tot, recull una nota d’un combat d’aquest boxejador cubà, negre, el dia 1 de desembre de 1933 contra Daufi. Choe Morejón va envellir tenia una mísera pensió d’exboxejador i va acabar en un centre públic. Choe Morejón era cec i tot el dia anava acompanyat de Miguel que li feia de Lazarillo amb una paciència admirable. Li agradava cantar “cucurruchito de maní”. Tenia una córpora immensa però era  un bonàs i molt pacífic. Portava molts anys cec. El més curiós del cas és que un cop a Vistarica, quan varem poder dedicar-nos més a cada resident varem veure que el que tenia no era si no unes cataractes enormes. Podia ser operat i portava un munt d’anys cec¡ Varem fer els passos pertinents i el varem haver de traslladar a “Quatre camins” un centre més sanitari que tenia l’Ajuntament. El van operar i va estar allà uns dos mesos. Jo m’enduia el Miguel a veure’l. Estava trist i pensava que no tornaria. Però ho varem aconseguir i va tornar veient-s’hi . Va ser un gran dia¡

Miguel. El Miguel, l’acompanyant de Choe Morejón era un sant baró, discret, amable. Tenia el costum de fer cada setmana una quiniela, sempre la mateixa i posar-la al nom del seu germà gran. No hi havia manera de que expliqués aquesta devoció per un germà que no veia mai. Només tenia un problema, de tant en tant sortia i s’emborratxava. En una ocasió en varem trucar de la residència a les 2 de la matinada, per dir-me que havien trucat de la Guàrdia Civil de Terrassa que l’havien trobat tirat pel carrer i que afortunadament portava una tarja de la residència. Vaig anar a la caserna immediatament, és a dir a les 3 de la matinada, a recollir-lo per tornar-lo a la residència. Estava molt avergonyit i el disgust li va durar uns quans dies.

 El Gallego. No recordo el seu nom, per això l’anomeno així. També era una persona excel·lent i molt amable. Havia anat a Amèrica a fer fortuna i havia tornat arruïnat. Va acabar marginat pels carrers fins que el va recollir l’Ajuntament. Havia perdut el contacte amb la família i no volia que sabessin que era un fracassat. Li vaig insistir en que podríem buscar la manera de pagar-li un viatge a Galícia, però es va negar amb rodó i així ho varem respectar. No sé si ja es feien per la Tele aquests programes tipus “quien sabe donde”, però sempre que en veig algun no puc deixar de pensar en ell.

 Martorell. Tenia només  58 anys, era de les comarques de Girona. Probablement havia marxat de casa i li feia vergonya tornar amb la família. Portava molts anys en la marginació i a Vistarica, airejat, amb habitació individual i amb un petit hort que li varem deixar fer, era l’home més feliç del mon. Però alguna cosa l’havia portat a no enfrontar-se a la vida, hi havia anat caient en la dependència de l’Administració. Deien d’ell que durant molts anys havia patit d’una nafra  bastant gran a la cama, fet que li permetia estar atès. Quan tenia la nafra una mica curada se la rascava amb una pedra i deia que s’havia  caigut. Així no el feien fora.

 Antonia. L’Antònia era un exponent d’un altre tipus d’usuària: les ex prostitutes. Anava sempre molt arreglada, dintre del possible i era molt presumida. Presumia de que ella no se’n anava amb qualsevol i que havia tingut clients fixes molt bons que la portaven a unes torres molt maques de Sant Cugat. En una ocasió em va generar un petit “afer”. Mentre un altre resident passava davant d’ella per anar a seure li va tocar ostensiblement els genitals amb el corresponent divertiment o escàndol dels altres. Tema del dia!

El Brasilé. Tampoc recordo el seu nom i l’anomeno així per que havia estat al Brasil i també havia tornat fracassat (Tots els que estaven allà tenien una història complicada), però no ho volia reconèixer. Estava molt amargat. Només tenia 60 anys i encara somiava amb tornar a Brasil a treballar. No es relacionava amb ningú, no llegia, no mirava la Tele. Les meves converses amb ell varen ser sempre correctes, però no va cedir ni un mil·límetre.

La paella de la Joana. La Joana era molt particular. També tancada en ella mateixa. De tant en tant s’eixorivia i preparava una baixada a Barcelona “a mis barrios”. S’arreglava i baixava a Barcelona. Tornava a les 3 de la tarda. Havia fet una paella al seu lloc de sempre on ja no coneixia a ningú i tornava trista i decebuda.

 La marquesa. Anava amb cadira de rodes i estava molt deteriorada, però era molt presumida i es donava aires de grandesa. Per això li deien la marquesa. De tant en tant es feia comprar per una noia uns quants llagostinets, que la cuinera li preparava, i es feia un petit banquet.

 Herminia. Gorda i feliç. De família de classe baixa, de Barcelona de tota la vida. No havia tingut mai ofici. Al desaparèixer els seus familiars més directes, havia espetegat també a Vallbona. Era dolça i ingènua. Deia que ho havia fet tot a la vida: anar amb avió, anar amb vaixell, amb tren... tot menys estar amb un home. En mig d’aquell pati teníem una verge! Mare de Deu Santíssima, hauríem de dir¡ Li agradava participar en totes les activitats. Va fer una petita bosseta de macramé per la meva filla.

El manetes. Tampoc recordo el seu nom. Era virtualment l’encarregat del petit manteniment, de regar el jardí i coses per l’estil. Si hom parlava amb ell no entenia que hi feia allà i perquè no tenia una família normal.

 Podria seguir però em començaria a repetir. No teníem prou temps ni jo ni la psicòloga per fer uns tractaments més personalitzats. No sé on hauríem arribat cas de ser així. Possiblement a descobrir moltes misèries humanes, moltes històries tristes que possiblement ells no volien recordar. El millor que podíem fer era que el dia a dia fos agradable i que sentissin una mica d’afecte. És el que fèiem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada