dimarts, 6 de novembre del 2012

Opinió breu. Vargas LLosa i "El sueño del Celta".

Copio a sota el meu comentari del mes de maig del llibre de Vargas Llosa.
 
Vargas LLosa, que me'encanta com escritor, va signant manifestos contra l'autodeterminació de Catalunya. El seu llibre, que recomano, posa de manifest que per aconseguir la independència, habitualment s'hagut de fer una guerra. Curiosament, no troba encoratjador que els catalans ho volguem fer pacíficament.
 
És curiós que fent novel·la històrica no aprengui dels seus propis escrits.
 
No estarien més macos els novel·listes fent novel·la, els cantants cantant i els actors fent d'actors? I prou!
 
Vargas Llosa, Mario. El sueño del celta. Madrid, Santillana Ediciones, 2010.

Roger Casement, és un personatge històric, un oficial del exèrcit britànic, heroi a diverses activitats bèl•liques, testimoni actiu de moltes aventures i experiències en el mon colonial, en especial al Congo Belga i a Sudamèrica. Un heroi en el seu país durant un temps.

Però l’heroic oficial té un problema: és irlandès. I pren consciència de la seva nacionalitat i l’experiència viscuda en les colònies, li posa de manifest que al llarg de la història gaire be tots els països han aconseguit la seva independència amb una guerra. Això el porta, com a irlandès, a lluitar en el bàndol alemany a la primera guerra mundial, pensant, com molts altres, que si alemanya guanyava, Irlanda podria més fàcilment aconseguir la independència. Con que Alemanya no va guanyar, es va convertir en un traïdor i va ser condemnat a mort.

Molt interessant relat. Com sempre, la ploma de Vargas Llosa, es brillant, complerta. El conservador de Vargas Llosa fent apologia del terrorisme?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada