dimecres, 30 de gener del 2013

Els meus llibres preferits: Los Buddenbrook

Los Buddenbrook. Thomas Mann. Edhassa 1997. Existeix una edició en català totalment exhaurida. Publicació original 1901.

Mann va fer aquest llibre als 25 anys, el que demostra una enorme capacitat de comprensió del mon que l’envoltava. Explica la decadència d’una família, a Lubeck,  al llarg  4 generacions des de  1835 a 1877. Surten quatre generacions, però les primeres ja són velles, perquè el que pretén Mann és  explicar la decadència.

Per a mi, "Los Buddenbrook",  és un llibre de llibres. Un llibre essencial, iniciàtic. Un cop llegit aquest, molts dels que expliquen històries de sagues familiars, semblaran similars i propers.

No deixa de ser la història que veiem cada dia. Les famílies, les empreses, els imperis, pugen i baixen. Poden trigar més o menys, però sembla que hi ha un destí  ineluctable en la història. Els que ens diu Mann és que el paper que juga  cadascú en aquest procés és el que li toca, sense que en tingui el mèrit o en sigui culpable.

Per aquells que els faci por enfrontar-se amb Mann i la seva lentitud explicativa, els diria que, en aquest sentit, aquest llibre és anterior a l’estil  habitual de Mann a “La Muntanya màgica” i els altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada