divendres, 11 de gener del 2013

Opinió breu: La Constitució

M’he repassat aquesta gran desconeguda que és la Constitució. Aquest esser intocable i sagrat.
Com a funcionari estic per a complir i fer complir la llei. Però, que és la llei? L’essència d’una llei és que sigui útil a la societat i que es pugui canviar. Els que s’aferren a la llei intocable que m’expliquin com s’ha arribat a abolir l’esclavatge si era legal. Encara posaré un altre exemple més esfereïdor: a l’alemanya nazi es van preocupar de fer una llei que emparés el genocidi, consistent a dir que els jueus no eren persones. Llest! Ja es podien matar jueus legalment!
 Tornant a la Constitució m’han cridat l’atenció algunes coses:
  •  A Espanya no està totalment abolida la pena de mort. En temps de guerra pot ser re- instaurada. Què és estar en guerra? Pensava en això el militar que recentment ha fet referència a que miréssim el que li va passar al president  Companys?
  • La monarquia espanyola és masclista, domina l’home sobre la dona. Sabem que tot el país va estar a l’aguait en el segon part de la Leticia per si naixia un nen. Con que no va ser així tothom tranquil 30 anys més.
  • Els referèndums els ha de votar tot l’Estat. No hi ha el dret d’una part a decidir el seu futur.
  • A l’article 135.2 hi ha l’únic canvi que s’ha produït a la Constitució ( i en 15 dies). Es el punt que menciona que ens sotmetrem als objectius de dèficit que fixi la UE.
  • L’article 168 és el de la mare dels ous. Diu allò tant complicat de que els canvis essencials els ha d’aprovar les Corts, dissoldre’s, tornar-se a constituir, tornar-los a aprovar i després Referèndum aprovat per tothom d’Espanya. Sembla dissenyat per que no sigui possible fer una cosa tant complicada. És totalment impossible anar-se’n d’Espanya complint la Constitució.
  • Però, no perdem la memòria històrica, també  eren intocables la Leyes Fundamentales del Movimiento y el “atado y bien atado”. I les pròpies Corts Franquistes ho van fer. I van permetre la transició. I es va fer la Constitució que es podia fer en aquell moment. I ara és un altre el moment. Tant complicat és?
Però nosaltres a lo nostre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada