dimarts, 28 de maig del 2013

Memòries d'un funcionari. 36. Generalitat. Serveis Socials. Atenció Social Primària 8.

La burocratització del model

L’any 2009 vaig llegir que el sistema social alemany havia assimilat  amb 20 anys, l’energia dels grups alternatius “verds” i que ja formaven part del sistema, que ja no representaven un perill...

Per no parlar ja d’Orwell i el seu anarquista “Granja animal” i la seva aterridora visió profètica de que qualsevol revolucionari que estigui massa temps en el poder té moltes probabilitats de corrompre’s.

Com no ens havia de passar el mateix a nosaltres? Jo vaig deixar Atenció Social primària l’any 1989, però sempre ha format part de la meva essència com a professional, potser per que m’agraden les visions àmplies transversals i omnicomprensives. Pel que he anat observant al llarg dels anys, aquestes serien algunes pistes per entendre la burocratització del model:

-       La necessitat del jefes de manar i de no deixar actuar als professionals a partir d’uns paràmetres generals.

-       La politització del sistema. Els serveis socials tenen un component “popular” que no se’ls escapa als polítics.

-       Congelació dels serveis a partir d’una carta de serveis rígida i tancada. (Veure més endavant Atenció a domicili).

-       La “necessitat” de crear especialistes de cada matèria per donar suport als treballadors de base. Els especialistes es dediquen a dir als generalistes cóm han de fer les coses i ocupen part del seu preciós temps en orientar-los.

o   A tothom li agrada molt fer viatges de treball  “a veure coses”, però després només es fa cas d’allò que es vol. A Israel, en el sistema de serveis socials i en l’educatiu, els “especialistes” són un membre més de l’equip de base. Tendencialment  tots són especialistes en alguna cosa, però ningú es col·loca per sobre dels altres i no surt de la primera fila.

o   Aquesta especialització té fins i tot una connotació visual. En frase de Marina Valls, les especialistes (elles) van amb faldilleta i talonets i les generalistes (assistents socials i educadores socials) amb texans i wambes. Val a dir que la vestimenta no és banal, fins i tot les artistes de cinema es posen un texans senzills quan  van a l’Àfrica a fer caritat. El cas més esperpèntic que he trobat és el d’unes encarregades dels serveis de dones maltractades de Madrid plenes de collars. Quina imatge pretenien donar a aquelles bones dones maltractades? No era aquesta imatge també un maltracte?

-       La necessitat de crear estructures centralitzades de l’organització. El serveis socials d’atenció primària acaben sent una petita peça de l’engranatge, no la porta clara d’entrada. Això no ha passat al sistema sanitari tot i ser molt més gran i poderós, la Primària  sanitària té un pes important en sí mateixa i el ciutadà té clar el referent “ambulatori”.

-       Un cop una professió es va deteriorant o se la fa treballar en situacions molt dures, tothom que pot fuig d’aquesta feina, i en general de la “primera fila”. Aquest tipus de feines les agafen els joves, amb ganes, però inexperts, aprenen, es cremen i així que poden abandonen també la primera línia. Es crea, com es veu, un bucle pervers que va deteriorant el model.

-       Si s’arriba  a una situació en que no és possible abandonar la primera fila i cal quedar-se perquè no hi ha altres feines, aleshores el sistema treballa amb gent cremada i la situació és lamentable.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada