dijous, 16 d’octubre del 2014

Cinema. Escenes mínimes. Up on the air

Dirigida per Jason  Reitman al 2009 i protagonitzada per George Clooney. Reposició per la tele.
Les empreses encarreguen a fora, tot allò que no és el “core bussines” com es diu ara. Però encarreguen fins i tot l’acte d’acomiadar persones. Ningú vol donar la cara amb un empleat que porta 30 anys a l’empresa. Se li diu que agafi les seves coses “ara mateix” i que se’n vagi, així, sense acomiadar-se.
La pel·lícula recull la brutalitat de la situació i la  vesteix d’humor amb una noieta inexperta que vol arreglar el sistema de treball i fer-lo encara més impersonal gràcies a  la videoconferència. Tot això barrejat amb les distraccions sexuals dels protagonistes a la que surten de la seva “penosa” ocupació i jael deliri del argument, és l’absurd hobbie  del protagonista que consisteix a acumular quilometres de vol, fins aconseguir 10 milions de quilòmetres (milles en realitat)
La frase o escena mínima seria “jo soc d’aquí” (de l’avió naturalment), expressió  que deixa anar George Clooney quan el comandant de l’avió li dona la targeta d’or que acredita que ha aconseguit l’objectiu.
Si es vol es pot fer una segona lectura, molt típica de les pel·lícules americanes, es podria dir: el sistema mai t’agrairà res i mentre et fot la “cosa” al cul, ho vestirà amb frases positives. L’absurd objectiu del protagonista de no carregar la “motxilla” amb preocupacions i que porta a l’egoisme més abjecte, obté la “moralina”  corresponent: la seva companya d’aventuretes té una família “normal”. Només ell té la “motxilla” buida del tot i també ell mateix està buit. I a sobre, la seva empresa decideix no viatjar més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada