divendres, 31 d’octubre del 2014

Memòries d’un funcionari. 89. Economia. Innovació Social 3.

RSE 2. El pla de RSE de la Generalitat

 

A  la Generalitat alguns departaments feien coses relacionades amb la RSE. Per un costat Medi ambient, per l’altre Treball i per l’altre els de Governació que porten els temes de  recursos humans de la Generalitat. També algunes coses els altres.

 
Però ningú s’havia pres la molèstia de posar en comú tot el que es feia i visualitzar-ho conjuntament. D’alguna manera és el que vàrem fer. Potser li hagués tocat a Presidència, ja que té una DG d’Affers Interdepartamentals, però no ho feia.

 
Vàrem crear un grup de treball amb els departaments més interessats. Alguns altres departaments no volien venir. Després quan van veure que la cosa anava en serio, tots van venir corrents per no quedar fora de la foto...

 
El Pla es va estructurar en 4 eixos: Comunicació, mon empresarial, finances socialment responsables i el darrer, en clau interna, recursos humans  a la Generalitat. Cada mesura tenia un responsable, uns indicadors i un pressupost si era el cas. No entraré en el detall.

 
Va costar molt aprovar el Pla, via un Acord del Govern, finalment ho vàrem aconseguir. Tot és tremendament lent. Tots els temes han de passar per una mena de “mini” consell executiu en el que els departaments diuen la seva i si intueixen que alguna cosa els pot suposar més control s’hi oposen. Quan els temes arriben al Consell Executiu del Govern, de fet, ja estan aprovats.

 
 Però després, quan va canviar el Govern, l’ “Acord del Govern” va quedar sense efecte. Vàrem traspassar tot el Pla a Presidència i allà va quedar en un racó. Els que havien fet coses les van seguir fent. Decepció, amargor.

 

El que més em va doldre a nivell professional, és que ens va costar molt crear un eix de finances socialment responsables, ja que era un tema en el que era difícil entrar. El meu bon amic Jaume Pera hi va posar molts esforços. El més notable és que vàrem aconseguir asseure en una taula a la banca normal a la banca ètica, a les entitats del sector. Vàrem fer unes quantes reunions molt interessants, però després quan el Pla es va passar a Presidència tot va quedar parat. Com volem que ens creguin?

 

Algunes preguntes finals

 
Es va fer un pla pilot amb 30 PIMEs. Per què no passem mai del plans pilot?

 
Es va fer un pla pilot de tele-treball a la Generalitat. Va quedar parat. De nou: per què no passem mai del plans pilot?

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada