dissabte, 8 de novembre del 2014

Memòries d’un funcionari. 90. Economia. Innovació Social 4.

Emprenedoria social 1. Què és un emprenedor social?
 
Què és un emprenedor! Aquesta és una pregunta que ens fa sovint una persona arribada a aquest sector. Quan li expliques una mica, diu: ah! és un empresari!.
 
I una mica d’això hi ha, però ens agrada canviar el nom a les coses. Empresari, a alguns els pot sonar malament i llavors en diem emprenedor.  Tot i que emprenedor és més ampli, en la major part dels casos coincideix. En general ho lliguem a petits negocis i al fet que, a més, siguin innovadors.
 
Un parèntesi. “Innovador”, és un concepte molt ampli. No solament poden innovar els empresaris, també a l’administració es pot innovar. Recordo que en la meva narració de l’ICASS vaig explicar com els albergs de la zona de Lleida van començar a fer “treballar” als usuaris dels albergs, recollint ampolles, ferros o similars. Posteriorment s’ha incorporat aquest tipus d’actuacions a totes les tasques de reinserció.
 
Un exemple curiós d'innovació en el sector públic, que em van explicar, és el de una unitat gestora de “separacions matrimonials” del país basc. Varen aconseguir fer tots els tràmits en una sola compareixença de la parella. I evitar així moments de tensió.  Podem innovar! Hem d’innovar els funcionaris! Espero que a l’endemà de la independència, a Catalunya sigui tant fàcil crear una empresa com a Anglaterra o Nova Zelanda ...i espero que algú ja hi estigui treballant.
 
Tornant al tema. En el nostre cas afegim al terme “emprenedor”  l’adjectiu “social”. La cosa es complica. Hi ha qui no creu que hi hagi diferència amb l’emprenedor normal.
 
I certament en els casos en que es proporciona treball a discapacitats és el cas que es veu més clar. En temes relacionats amb el medi ambient, o amb “upps” de diferents tipus, el tema és més complicat i hi ha la possibilitat de que tothom s’intenti “colar” ja que el concepte de “emprenedor social” té més acceptació que el normal.
 
La resposta clau la dona Cristobal Colón creador de La Fageda, quan diu: nosaltres no fem iogurts o melmelades o gelats, nosaltres donem feina als discapacitats de la Garrotxa. Els iogurts són només el medi, no l’objectiu. Si s’entén això, s’entén el concepte de emprenedor social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada