divendres, 21 de novembre del 2014

Memòries d’un funcionari. 92. Economia. Innovació Social 6.

Emprenedoria social 3.

 

El procés burocràtic,

 
Crear un programa d’innovació social volia dir, per un costat, encarregar a una empresa exterior la gestió del mateix i per l’altre buscar 10 emprenedors als que aplicar el programa.
 
La recerca de l’empesa gestora es va fer pel procediment habitual, amb la dificultat afegida de que el procés de puntuació era el primer cop que es feia. Fins a 7 empreses es van presentar. Això ja és un indicador de l’interès i la capacitat que suscitava aquest tema. Va guanyar un conjunt de tres entitats: Barcelona Activa, ESADE i Fundació Seira.
 
Més complex va ser el procés per triar els emprenedors. Hi haurà emprenedors socials a Catalunya, preguntàvem? Estàvem a l’any 2010. Ara n’hi ha molts, el que mostra  com va tot de ràpid en aquests temes, però en aquells moments era una incògnita.
 
Es va triar la fórmula de subvencions en espècies. Els emprenedors rebrien tot un conjunt de suports que tindrien un cost. Per això es va fer una convocatòria de subvencions per tal de que tingués màxima publicitat.
 
Va ser molt complex explicar a la part administrativa, juristes, intervenció...  el que era això i com encaixar-ho en els seus esquemes mentals. Difícil i lent. És el preu d’innovar: “això no s’ha fet mai”, crea inseguretat, no saben què fer.
 
El resultat és que vàrem perdre molt temps i el programa no havia acabat quant va haver-hi canvi de govern. El meu consell seria assegurar bé el procés abans de començar. Potser hi havia un camí més fàcil.
 
Es van presentar 60 emprenedors. Sorprenent. En una primera ronda d’anàlisi de documentació en vàrem  escollir 30 i els vàrem entrevistar. I en una segona entrevista vàrem seleccionar els 10 emprenedors.
 
Els projectes, més enllà d’una entitat que impulsava la rehabilitació de malalts mentals a partir de la fabricació de iogurts, entraven també en temes energètics, de microcrèdits, de formació de quadres al tercer mon, de suport a nens adoptats, de mètodes nous de fer analítiques etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada