dijous, 11 de desembre del 2014

Els meus llibres. Canadá

Richard Ford. Canadà. Barcelona, Anagrama, 2013.

 
Un autor desconegut per a mi, com tants ¡  4 edicions en 4 mesos. Molta gent te’n parla. Me’l demano per Nadal passat ...i per fi li ha tocat.
No defrauda, com passa a vegades. De seguida notes que estàs davant d’un llibre que val la pena, dels que recordaràs. Aquest  tipus de llibres tenen la virtut de transmetre sensacions, sense necessitat de fer referència directa a aquestes sensacions. Estan allà, només t’has de deixar embolcallar.  M'atreviria a dir que un dels elements que defineix un bon llibre és que et digui coses que no estan escrites en el text.
La narració la fa la veu d’un jove de 15 anys i dura no més enllà de 6 o 8 mesos. Però tota la seva vida depèn d’aquests mesos.
 Els pares no tenen perquè ser sempre perfectes, són el que són i la major part dels nens han de conviure amb aquest fet.  Les il·legalitats poden ser molt relatives, si el sistema de protecció social dels menors té les seves debilitats. La vida, senzillament, és com és, no com ens diuen al cole.
La veu del noi de 15 anys descrivint tot el que li passa, és fascinant. No explicaré en detall l’argument, perquè fins i tot té un punt d’intriga i no voldria perjudicar al possible lector.
I per acabar, el narrador amb veu de 15 anys, però que en realitat en té 65, no dona cap importància a tot el que passa des dels 15 al 65. Amb 20 pàgines n’hi ha prou per descriure aquests 50 anys.
Per recalcar aquest concepte i en homenatge a Gabriel García Márquez, recordo una frase d’una entrevista amb ell, que vaig llegir fa temps:  “ ...desde los ocho años, nada notable sucedió en mi vida”...( No sé si cito prou bé...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada