dilluns, 8 de desembre del 2014

Memòries d’un funcionari. 96. Economia. Anàlisi i seguiment 3

Algunes retallades possibles encara.

  

Empalmo amb el que deia fa uns dies de les retallades. Aquest concepte sovint barreja ajustaments necessaris en qualsevol cas, amb ajustament necessaris conjunturalment però no desitjables. Em referiré als primers o sigui a coses que sí que es poden i s’han de retallar encara més:

 
  1. Estem en un país amb un excés d’organismes innecessaris (consells assessors, empreses públiques innecessàries...), administracions sobreposades i duplicades, processos administratius molt complicats i que requereixen molta gent, subvencions creuades entre organismes que fan que tothom estigui gestionant ajudes de tercers en comptes de que els recursos vagin directament a qui ha de fer les coses. Si reorganitzar i simplificar és retallar, retallem.

 
  1. Reorganització d’entitats amb sobre-cost. Analitzem organisme per organisme i organigrama per organigrama. Eliminem càrrecs, situem els altres en la seva justa mesura (eliminem dedicacions especials), analitzem determinades professions que poden cobrar per sobre, o per sota del mercat europeu, utilitzem bé els recursos interns abans de contractar empreses externes (excés de productores externes a TV3, excés d’encàrrecs a consultores minus-valorant als funcionaris). Si això es retallar, retallem.
 

  1. No cal cobrar dues vegades dintre de les mateixes hores de dedicació: consells d’administració d’empreses públiques, activitats incontrolades dels professors universitaris dintre d’una jornada amb dedicació exclusiva, dietes d’assistència a reunions etc. Si això és retallar, retallem.
 

  1. Racionalització de la despesa cultural. Muntatges escènics excessivament cars, costos de producció excessius, cost excessiu dels doblatges, creació excessiva de “directors de cinema”, anàlisi cost-benefici de cada acció, exposició o muntatge. Si això és retallar. Retallem.

 
  1. Salut i Serveis socials. Si anem al metge el 50% més que a Europa, si comprem un excés de medicaments que després llencem, si els comprem al detall a la farmàcia en comptes que el sistema sanitari els compri a l’engròs i intentem reduir tot això. Si això és retallar, retallem.

  1. Els funcionaris  podem aportar el nostre granet de sorra (un 15-20% del nostre sou en els darrers anys) per solidaritat amb la resta de ciutadans. Si això és retallar, retallem.
 
  1. Podem reduir en despesa protocol·lària, en dinars amb diner públic, en cotxes oficials, en entrades gratuïtes pels directius, en publicacions innecessàries, en instal·lacions sumptuoses, en fotocòpies, en material sanitari mal utilitzat (o distret !) en hospitals i ambulatoris etc. Si això és retallar. Retallem.

Possiblement en aquesta llista, tots ens hi hem vist reflectits d’alguna manera. Tots podem millorar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada