dilluns, 1 de desembre del 2014

Memòries d’un funcionari. 94. Economia.  Anàlisi i seguiment 1

 

Algun lector dirà que com és possible que hagi tocat tants temes diferents en la meva vida de funcionari. I té raó, però per a mi ha estat una sort.

 

Seria aquell acudit de la diferència entre especialista i expert. Un especialista és aquell que ha aprofundit tant en un tema i aquest és tant específic i petit que "ho sap tot"... de "res". Un expert és un que "no sap res", però "de tot". Jo soc un "expert".

 

Per entendre què és això de "anàlisi i seguiment" econòmic dels departaments", em tornaré a ficar amb la figura dels interventors a la que acabo de criticar en el capítol anterior.

 
Cada Departament de la Generalitat té un interventor que comprova  "a priori" que hi ha diners a la partida corresponent, que la despesa que es proposa correspon a  aquella partida,que s'aplica correctament tota la normativa... i després "a posteriori" que les factures estan bé, que tot s'ajusta al previst etc. I aquesta persona la tenim a cada Departament, està allà. Però no entra en analitzar si una nova ordre tindrà implicacions econòmiques no previstes o si una decisió que es pren ara i per la qual hi ha diners "aquest any", podrà hipotecar el pressupost de l'any següent que encara no està aprovat...per posar un parell d'exemples. És a dir algú que s'avanci al que pot passar. Tot això seria seguiment. Anàlisi seria valorar programes, buscar on es poden incrementar les eficiències, on sobren recursos i on en falten  etc.

 
Tot això també es podria fer des de la DG de Pressupostos, i de fet haguéssim pogut ser  una part d'ella. però per raons tècniques es va organitzar d'aquesta manera.

 
Això és el que m'ha tocat fer els darrers dos anys de la meva vida laboral (aquestes memòries es comencen a acabar...). Interessant i apassionant la part d'anàlisi, més  feixuga la part de seguiment que requereix un coneixement  de la comptabilitat de la Generalitat que em supera una mica. Per sort la resta de l'equip i fins i tot la "cap" són molt joves i supleixen les meves mancances.
 

Centraré els meus comentaris, les properes setmanes en alguns aspectes concrets com: noves retallades o eficiències, les comissions interdepartamentals i els salaris dels funcionaris.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada