dijous, 10 d’abril del 2014

Els meus llibres. Entre enemigos

Andrea Molesini, Entre enemigos, Editorial Lumen, Barcelona, 2011.

Un noiet de  17 anys explica la seva vivència  de la Primera Guerra mundial en una zona d’Itàlia al nord de Venècia i a prop del riu Piave. La zona està ocupada primerament pels alemanys i després pels austro- hongaresos.

Net d’una família noble de la localitat, la seva casa és convertida en residència d’oficials amb els que conviuen i fins i tot sopen, sense perdre mai les formes, segons els criteris dels antics imperis. Curiosament l’oficial principal és un baró hongarès, tot un símbol de la caiguda, no només d’un imperi,  si no també d’una manera de concebre la vida.

 Darrera de les formes socials, les normes de la guerra s’imposen i el baró hoste, no dubte en condemnar al seu amfitrió.

El jove es fa gran en poc temps. La narració ens porta de l’observació juvenil i quasi distanciada, a la intervenció directe en accions de salvament i d’espionatge: la guerra no pot deixar indiferent a ningú.

L’autor ignora, expressament, que al cap de pocs mesos els exercits aliats i en concret l’italià, va avançar ràpidament pel territori, ocupant  espais de l’antic  imperi  que encara avui en dia té (Trieste) i altres que va cedir a la següent guerra mundial (Istria).

Recomanable.

Nota. Els records del meu viatge a Trieste i Istria i el passeig per escenaris de cruentes batalles de la zona, m’han fet el relat més viu i interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada