dissabte, 26 d’abril del 2014

Memòries d’un funcionari. 72. ICASS, segona edició. 14

 El Pla de Qualitat

 
En aquest nou  escenari, a mi em va tocar dedicar-me al Pla de Qualitat de l’ICASS. Un tema nou, un més...
 
En el marc de la millora continua, es van posar en marxa un sistemes d’indicadors de la qualitat dels serveis. Dels serveis concrets al ciutadà, no dels serveis centrals: residències de gent gran, centres de dia, residències de discapacitats etc. Normalment es tractava d’una bateria d’uns 20 indicadors, definits i quantificables. La verificació dels indicadors l’havia de fer un agent exterior.
 
Les bateries d’indicadors s’anaven creant paulatinament a partir d’unes comissions tècniques de treball formades per gent de l’ICASS i gent dels sectors corresponents.
 
La principal entitat que col·laborava amb nosaltres era la Fundació Avedis Donabedian.  Avedis Donabedian és un pro-home de la qualitat a nivell mundial i Rosa Suñol i companyia van voler projectar el seu nom a Catalunya i Espanya posant el seu nom a la Fundació. Va ser la Fundació impulsora de tot el projecte i crec que va ser un gran avenç en la qualitat dels serveis a Catalunya.
 
Però lògicament, després de l’impuls inicial de la Fundació, els centres es podien “avaluar” per qualsevol empresa. Això va comportar una gran quantitat de reunions amb empreses avaluadores que volien entrar en aquest mercat.
 
La qualitat en el mon socio-sanitari venia sobre tot de la mà de la sanitat. En realitat, la Fundació  es dedicava bàsicament al mon sanitari. Recordo d’aquesta època un curs fantàstic de 5 setmanes, una cada mes, a Sant Pau, on la major part dels assistents eren del mon sanitari i que organitzava la Fundació. Aquí vaig aprendre  a part de moltes tècniques,  els conceptes bàsics sobre la qualitat. I sobre tot em va quedar clara la idea de que les coses s’han de quantificar, per més que els interessats diguin que és molt difícil. Es pot resumir en aquesta frase d’Avedis Donabedian: quantifica tot el que es pugui quantificar i el que no es pugui quantificar...fes-ho quantificable.
 
Durant aquest període també varem posar en marxa algunes certificacions ISO: una en una residència de gent gran, la de Terrassa i l’altre en una unitat interna de l’ICASS. En ambdós casos varem trobar una gran receptivitat per part de la gent implicada. Vaig deixar aquests projectes inacabats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada