dissabte, 9 de novembre del 2013

Memòries d’un Funcionari 49 . ESSER 2.

L'estudi sobre voluntariat. Disquisicions sobre els congressos.

Mentre anava donant forma a la idea i fent contactes, amb el meu amic Jordi Santolària varem aconseguir, més ell que jo, un petit encàrrec de la Generalitat sobre el “voluntariat” a Catalunya. Es tractava de fer un diagnòstic previ i valorar la conveniència de regular sobre el tema. Amb la meva fal·lera de que quan menys es reguli millor, sembla clar que en el tema del voluntariat vàrem aconsellar el mateix, sempre preservant la seguretat jurídica del voluntari.

En el marc d’aquest estudi se’m va presentar la oportunitat d’acoblar-me a un desplaçament que estava preparant el departament. El desplaçament tenia per objecte un congrés del “Non profit sector” a Boston i per completar-lo unes visites a iniciatives voluntàries a Nova York.

Per optimitzar el preu del bitllet varem viatjar un dissabte i varem tornar el següent, fet que els tres components del grup varem trobar raonable. De les experiències de voluntariat que varem visitar a Nova York destacaré, per curiosa en el nostre àmbit, una entitat que feia educació d’adults en un menjador d’empresa del City bank que a les tardes no s’utilitzava. Aquí queda la idea i l’exemple. Val a dir que devia ser la central o similar, ja que tenia un menjador molt gran pels treballadors.

Del Congrés de Boston he explicat  dotzenes de vegades des de l’any 1990 com funcionava. Tots els inscrits havien rebut dos mesos abans, no era el meu cas, un llibre de més de dues mil pàgines amb totes les ponències. En les sessions el ponent feia una petita presentació de 5 minuts i tota la resta del temps es dedicava a fer preguntes. Per què llegir o explicar un text que la gent ja té?

Han passat molts i molts anys i continuem anant a jornades i congressos en les que el ponent perd el temps explicant el que pensa i dient a més      que “després en el col·loqui podrem comentar”. Però aquest col·loqui  normalment queda molt curt.

Actualment amb els Power Points encara és pitjor. El ponent ni es llueix explicant-se, es limita a llegir un paper que tots veiem. Molt i molt temps perdut, poc debat i poc enriquiment.

I encara una cosa referent a això, per què el presentador o relator d’una taula de congrés ens ha de fer una llarguíssima presentació del currículum del ponent? Per què cal perdre tant temps reverenciant als “doctes ponents”? No ho poden posar, si volen alimentar l’ego i la coqueteria dels acadèmics, al text de la ponència?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada