diumenge, 29 de juny del 2014

Memòries d’un funcionari. 79. Economia. FEDER 1.

Conceptes generals
 
Els Estats entren a Europa en diferents nivells de desenvolupament econòmic. S’acorda que cal ajudar als Estats més pobres perquè les diferències dintre de la Unió siguin més petites.
 
 Això es podia haver fet de diferents maneres: o per grans objectius o per projectes.
 
Per grans objectius voldria dir que la Comissió ajuda a un Estat a fixar objectius per un període, una dècada per exemple, i supervisa la seva aplicació general i si convé li dona suport tècnic.
 
 Cal fer una precisió. El pressupost de la Unió es nodreix de les aportacions dels Estats. Després des de la Unió es distribueix. En aquest repartiment hi ha Estats que acaben aportant més del que reben, són els “contribuents nets”. Si jo aporto 100 i em toca rebre 30, per exemple, doncs aporto 70 i ja està. Semblaria lo més fàcil. Però ai las¡ On quedaria el poder de la Comissió? Només els britànics van aconseguir aquest sistema, gracies a la seva idiosincràsia i a la seva tossuderia.
 
Val la pena mencionar que Catalunya, si fos un estat independent, seria un contribuent net a la Unió. És a dir paga més del que rep. Aquest és un argument que es fa present quan s’amenaça a Catalunya amb que Europa no ens voldrà si algun dia marxem d'Espanya.
 
 
El segon sistema és el d’aprovar projecte a projecte i supervisar projecte a projecte. És aquest el sistema que ha seguit la Unió. No era evident. A Europa hi ha Estats amb molta tradició burocràtica i altres que no tant, com els anglosaxons i els nòrdics. No sé com ha estat que la Unió s’ha convertit en la cosa més burocràtica del mon.
 
 
 Semblaria més lògic el següent esquema:
Els estats “contribuent nets” acostumen a ser els més avançats. Seria suficient amb fer la resta que he indicat i fixar a nivell de la Unió els punts de confluència i una certa supervisió conjunta.
 
Els Estats més pobres són els que necessiten diners i potser també assessorament tècnic. Aquest assessorament “en positiu” i no amb visió de control asseguraria el bon ús dels diners.

 
Tant complicat és?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada