dimarts, 22 d’octubre del 2013

Memòries d'un funcionari. 46

El funcionari excedent.

 
Sembla clar que ser funcionari és un privilegi en el sentit de que tens la feina assegurada. Sovint aquesta seguretat, que és percebuda com una gran sort per la resta de la societat, no ho és tant pel funcionari. Com tothom sap, les coses que ja es tenen no es valoren lo suficient. Si no, no   s’entén com els jugadors de futbol amb els sous       que tenen, no estiguin sempre motivats al 1000 per cent.

Però curiosament, hi ha un altre privilegi dels funcionaris del que no se’n fa gaire ús i que és tant o més interessant que l’altre. I d’aquest privilegi se’n diu “excedència”. És a dir, poder marxar i tornar, amb alguns condicionants lògicament. Sovint quan parlo amb funcionaris joves, veig que no els tempta aquesta possibilitat. És un senyal negatiu, perquè vol dir que ja estan molt acomodats a la condició de funcionari segur, poc arriscat i poc imaginatiu.

He comprovar reiteradament que, en condicions normals de funcionament burocràtic, un  funcionari que  no fa soroll, no crea problemes, és discretament aplicat i una mica pilota... arriba a subdirector quan li toca. Això depèn una mica de les circumstàncies. He vist molts subdirectors mediocres, molt mediocres. I Rarament es cessa a ningú. Com ja he dit a l'Administració funciona  (fins i tot entre partits diferents i canvis de govern) allò de "hoy por ti mañana por mi".

Vull aclarir que en aquell moment i ateses les circumstàncies, tant internes (el mal ambient), com externes (la bonança del mercat) vàrem ser molts  els companys funcionaris que ens vàrem llençar a crear petites empreses de serveis socials d'un o altre caire.
 
Vist des d'ara el resultat és el següent: alguns vàrem tornar aviat i compartim lo públic i lo privat, altres han tornat “in extremis” al tancar l’empresa (possibilitat de tornar, com deia al principi) i alguns valents aguanten  com poden el temporal actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada