dimecres, 8 de gener del 2014

Cinema. Escenes mínimes. La gran belleza


La gran belleza, Paolo Sorretino, 2013, protagonitzada per l’immens Toni Servillo.
Fastuós homenatge a una micro-Roma que difícilment els turistes podem arribar a copsar amb uns pocs dies d'estada. Escenaris íntims, recons desconeguts, palaus insospitats.
Una Roma, envaïda pels turistes. Fet que el director deixa clar a la primera escena i que com un mal menor inevitable, deixa de costat.
Una Roma d'un grup minoritari d'esnobs i vividors que passen les seves nits bevent, dient bajanades i fent "trenets" que, afortunadament, no van enlloc.
Uns transfons nostàlgic i zenital a partir de l'aniversari del protagonista, que fa 65 anys. Un mon que comença a desaparèixer, que no té res a dintre i que es recrea en la buidor. Un protagonista que fa quaranta anys que busca "la gran bellesa" per escriure sobre ella, però que no l'ha trobat i sap que no la trobarà. Tot s'ha acabat.
Cal mantenir aquesta falsedat i aquesta falsa alegria. Quan, per una vegada, diu la veritat del que pensa d'una altra persona, es produeix el desconcert i el caos. No val la pena.
Quan s'apropa a fer una pregunta a un cardenal, aquest no té res a dir-li. Res. I es refugia en una benedicció en llatí. Desolador.
I per sota de tot el tema, personatges felinians grotescs i impossibles. Una antiga bellesa lletja i  horrible, una monja "santa", una monja que li suen les mans, una col·lecció d'esnobs estúpids. I un noble que és convidat a un sopar substituint a un altre noble, un Colonna. La resposta, escena mínima i esperpèntica és:  "No podem, vàrem estar dos segles barallats". Però hi van, perquè estan arruïnats i necessiten els diners.
Imprescindible. Dues vegades millor que una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada