dijous, 27 de març del 2014

Cinema. Escenes mínimes. Descalç sobre la terra vermella, o Monsenyor Pere Casaldàliga versus Monsenyor Joan Godayol.

He pogut veure per la Tele els dos capítols de la vida de Monsenyor Pere Casaldàliga. Emocionant, fins i tot des d’una perspectiva agnòstica. Potser abusa una mica dels tics comercials habituals com alguna escena de sexe que potser no caldria que fos tant evident, però suposo que ell mateix va donar el seu vist i plau al conjunt. És important que aquest producte es pugui passar a tot arreu: escoles de tot tipus, centres cívics, que pugui ser traduïda a altres idiomes etc.

Fa molts anys que segueixo i dono suport a la proposta  perquè Pere Casaldàliga obtingui el premi Nobel de la Pau. El meu amic i també claretià Joan Soler ens fa arribar periòdicament un butlletí que explica com va tot per aquelles terres.  Tant de bo ho aconsegueixi.
 
Però voldria aprofitar per explicar la història d’un altre personatge que tenim  aquí mateix a Barcelona. Em refereixo a Monsenyor Joan Godayol.

Permeteu-me  una petita història personal. Com molts dels meus seguidors sabeu, jo vaig fer el noviciat amb els salesians  a Arboç del Penedès. Teníem 16 o 17 anys i al final fèiem els vots. Però, a més, a tres de nosaltres, voluntàriament és clar, en acabar els enviaven a estudiar la filosofia i la teologia a una província de Perú que teníem com agermanada. Així anaven coneixent el terreny en el que haurien  de treballar.
Doncs be, 7 anys abans va sortir d’aquets noviciat cap a Perú Joan Godayol, un noi de Mataró, ex-alumne del col·legi salesià de Mataró. Al cap d’uns 25 o 30 anys el van fer bisbe  d’una diòcesi de l’altiplà. La seva actitud va ser similar a la d’en Pere Casaldàliga. En aquests llocs la necessitat de prendre partit és molt més acusada que aquí. Va tenir problemes amb la  jerarquia episcopal fins al punt que amb només 65 anys,  amb pretesos motius de salut, el varen obligar a renunciar a la seva plaça. Eren temps de Ratzinger i de Joan Pau II. Una petita pàgina negre de la història de l’església catòlica al Perú.

He coincidit amb ell una vegada, traspua bondat, humilitat i senzillesa. Viu discretament retirat en una comunitat salesiana de Barcelona. També ens podria explicar moltes coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada