dissabte, 1 de març del 2014

Memòries d’un funcionari. 65. ICASS, segona edició. 7.

Menjadors socials

 
Quan em vaig tornar a fer càrrec d’Atenció primària,  l’ICASS tenia a Barcelona 2 menjadors socials, un al Paral·lel i l’altre al Clot. Ja n’he parlat anteriorment. Continuàvem fent la gestió, però ja sense talonari per fer els pagaments. Crec que el menjador del Clot ja el gestionava una empresa i només el del Paral·lel continuava amb personal propi.  Treballàvem amb l’Ajuntament de Barcelona per tal de que els usuaris fossin els adequats i tinguessin al darrera un pla d’atenció. Ara ja existia el PIRMI i això era més possible. També varem traspassar els menjadors a l’Ajuntament de Barcelona doncs també són competència local.

No vull deixar de confessar, que en aquell moment pensàvem que els menjadors socials havien de ser una cosa residual, i sempre amb un programa de reinserció al darrera. La terrible realitat actual ha convertit els menjadors socials en una eina essencial. Però, atenció, cal estar molt atent per reduir aquests serveis així que sigui possible. No deixen de ser l’expressió més clara del “peix i de la canya”.

Ahir mateix sortia al diari el cas d’un senyor que ha perdut el bar que portava. En vol agafar un altre però no por pagar el traspàs. Estarem molt temps fent-li beneficència quan el que necessita és que algú li deixi, en bones condicions de devolució, els diners per tornar a començar?

 
Els diners en talonari

Crec que no he fet menció anteriorment a lo dels diners en metàl·lic, ho faig ara (abans que el temps ho esborri que diria aquell). A la primera època de l'ICASS, els gestors de programes teníem talonari per pagar als proveïdors. El taló havia de tenir dues signatures, lògicament. Això permetia que en comptes de cobrar-te un 30 % més a compte del retràs en el cobrament, podies negociar amb el proveïdor un descompte si pagaves  a 31 de cada mes. Semblaria impossible avui, no? Però era així.

Una vegada, un executiu de El Corte Inglés, em comentava que ells carregaven directament un 20% en el preu quan feien una oferta  a la Generalitat o aquesta els la demanava. Podem imaginar que la Generalitat ho pagués tot un 30% més barat? Quina màquina burocràtica és tant perversa, s’inventa tants controls que fan que el proveïdor cobri tard?

A més, això té un corol·lari important: els petits empresaris no podem aguantar aquesta dilació i,  o bé no es presenten als concursos o bé poden acabar arruïnats. Tots coneixem emprenedors que s’han arruïnat per el retràs de l’Administració. Molt greu.

No em refereixo al moment actual que és un dramatisme de caixa total. Em refereixo als períodes normals, als 30 anys de Generalitat que ja portem.

 

Programes especials

A més del programes de Droga, SIDA i altres que havien anat agafant vida pròpia en els anys que vaig estar fora, restaven encara un conjunt de serveis que subvencionàvem  sobre tot del camp de la  marginació social, albergs, centres d’atenció o similars. Vàrem ser els primers en ajudar a una Associació de marroquins

El que recordo com a més destacable d’aquesta època va ser el cas dels “bosnians”. Amb la guerra dels balcans uns quans refugiats varen correspondre a Catalunya i varen ser ubicats en apartaments. No eren uns “pobres” que acceptaven els que se’ls donava, més aviat eren reivindicatius i portaven alguns problemes. La Conxita Vila va coordinar tot aquest tema per part nostre amb una gran eficàcia. L’anècdota va ser una nena de 11 anys que havia aprés castellà - sud-americà  en realitat- tota sola, mirant telenovel·les i que ens va fer les tasques de traducció i interlocució amb el grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada