dijous, 20 de març del 2014

Cinema. Escenes mínimes. Las normas de la casa de la sidra

Las normas de la casa de la sidra. Dirigida al 1999 per Lease Hallström, amb Tobey Maguine i Michel Caine.
Reposició d'un diumenge a la tarda. La pel·lícula està  basada en la excel·lent novel·la de John Irving, Principes de Maine, Reyes de Nueva Anglaterra. Va ser publicada per Tusquest al 1986, un any després de la versió original. L'avantatge d'aquesta pel·lícula és que el propi Irving va fer el guió, cosa no sempre possible, però que si ho és, s'agraeix.
Crec que quasi tothom l'ha vist. En mig de la lentitud i la placidesa en que transcorre la narració, enormes problemes es barregen a la novel·la:  infants abandonats, avortament, drogoaddicció, violacions etc. Però el tractament dels temes és complertament genuí, la bondat o maldat de fer un avortament, o d'escapolir-se d'anar a la guerra, o de consumir drogues, o de falsejar un expedient acadèmic o fins i tot de violar a la pròpia filla, queda tamisada  per la grandesa dels personatges o de les situacions creades per Irving.
Una escena mínima totalment entendridora: a l'orfelinat de  St. Cloud del Maine, només tenen una pel·lícula, Kinkong i la passen continuadament. Un dels nens que viu a gràcies a un pulmó d'acer, mor feliç mentre el doctor li passa la pel·lícula per a ell sol.
Per suposat, recomano el llibre i també la pel·lícula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada