dissabte, 29 de març del 2014

Memòries d’un funcionari. 69. ICASS, segona edició. 11

Els grups de millora ... i l'essència del funcionariat.

En el marc de  del DpO varem organitzar 4 grups de millora per tal de comentar i treballar diversos aspectes relacionats amb temes de RH. Unes 25 persones de 100 hi estaven implicades, els resultats eren bons...però va arribar el novembre i el famós tema de la paga de productivitat ho va espatllar tot. Ho Explico.

Els funcionaris tradicionalment tenien 14 pagues, tot i que les pagues extres no eren ben bé iguals que les altres si no inferiors. A més, al mes de novembre es pagava  una quantitat petita, de 300 a 500 euros, que se’n deia “productivitat” i que es podia perdre si s’obtenia una valoració  baixa de part del cap. Era una quantitat tant petita que els caps no s’arriscaven a valorar ningú negativament perquè no compensa indisposar una persona durant tot l’any per 300 euros. En definitiva la “productivitat” no era més que una eina ridícula i ineficaç que es podria tranquil·lament integrar en el sou.

El sistema funcionarial és absurd, el sistema de propietat de les places, dels nivells consolidats i no consolidats, dels interinatges, de les comissions de servei etc. són un vocabulari in- intel·ligible pel conjunt dels ciutadans.

L’essència del funcionari és la fedatari públic (i en canvi notaris i registradors es mouen en l’àmbit privat i es poden enriquir). És a dir, un jutge, un fiscal, un interventor que controla  a l’administració, té la seva raó de ser que siguin càrrecs que  siguin de per vida sense dependre de les vel·leïtats polítiques... tots els altres: metges, mestres, tècnics i administratius podrien anar per contracte laboral indefinit com a l’empresa privada i amb possibilitat de ser acomiadats.

Això  val també pels caps de servei i subdirectors, l’escalafó més alt de l’administració. Sovint es defensa els alts sous que cobren aquests càrrecs per que si no se’n anirien a l’empresa privada. Mentida. Que se’n vagin,  a veure qui els dona feina. (Especialment ara i especialment a alguns).

El que sí es cert és que alguns de bons vindrien si cobressin més. Això és cert, però és una altra cosa. Sous de mercat amb riscos de mercat. Quan no compleixin el que s’espera d’ells fora, com a qualsevol empresa. Tots sabem la gran mediocritat que hi ha entre molts alts càrrecs de l’administració. I els tenim de per vida.

Per últim una precisió. Quan es parla de funcionaris es tendeix a pensar en els funcionaris de “despatx” oblidant que la major part dels empleats públics són sanitaris, mestres, professors, policies o bombers. Els de despatx són una petita part.

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada