dissabte, 24 de maig del 2014

Memòries d’un funcionari. 75. Economia. Ajuts d'Estat. 1

Temes europeus. Conceptes bàsics
 
Dos dels temes als que em referiré sobre el meu pas pel Departament d'Economia (ho deixo així com a nom. N'hem tingut diversos en aquests anys), són els  ajust d'estat i els fons estructurals.
 
El que en diem “ Unió europea” (o sovint per simplificar “Europa”), neix amb el tracta de Roma l'any 1950 i un pocs estats  que en constitueixen el nucli dur. Amb el pas del temps s'hi han anat afegint molts altres fins arribar als 28 que som en aquest moment. Espanya hi va entrar l'any 1986.
 
Europa és una unió només en algunes coses, aquelles que els seus membres pactin, i sobre tot de tipus econòmic.
 
Els principals acords es centren en la llibertat de mercat i en la lliure circulació de persones, bens i capitals entre els seus estats. Sembla molt fàcil de dir (una línia i mitja) però molt difícil d'entendre. Llibertat  de mercat vol dir que, en principi, les empreses han de funcionar soles i per tant sense ajuts i que a una plaça de treball hi té tant dret un espanyol com un lituà.
 
No vull convertir aquestes memòries en un text acadèmic i per tant ho deixo aquí. Com s'ha anat veient al llarg d'aquestes memòries el que m'interessa  bàsicament és analitzar el sector públic i suggerir, a vegades a partir de la crítica, idees de millora.
 
I, abans de començar, un primer apunt. Europa, és una unió d'Estats, no de comunitats ni de sentiment nacionals. Els que tenen la sort de fer coincidir ambdues coses cap problema, alguns estats com l'espanyol sí que tenen un conjunt  de sensibilitats nacionals diferents. Per tant els Estats en principi intentaran no molestar a un altre Estat de la Unió. Bé tothom m'entén.
 
 
Els ajuts d’Europa i els ajuts dels Estats.
 
Amb el que he dit fins aquí, ja es veu per on va això dels ajuts d'Estat. Europa dona ajudes al països més febles de la Unió, com explicaré en la part de fons estructurals. Aquest són els ajuts d'Europa. Els que no són d'Europa són dels Estats. Així de simple.
 
Com es pot observar Europa adopta una postura centralista. Jo i els altres. Els Estats són tot el que hi ha dintre d'un territori. A Europa li és igual com estigui organitzat un Estat, si en landers, comunitats autònomes o si és un Estat centralista. I és normal que sigui així. Europa s'ha de regir per denominadors comuns iguals per a tothom.
 
 
Post scriptum
 
Realment, es molta casualitat que després de 74 capítols, hagi tocat  avui el que comença a parlar d’Europa,  precisament aquesta setmana en que estem votant els nostres representants a Europa. No es que manin molts aquests tant criticats euro-parlamentaris. És un parlament ben peculiar i amb pocs poders, però esperem que en tingui cada vegada més. Fent broma hi ha qui diu que si “La Unió Europea” demanés per entrar a la “Unió Europea” no seria acceptada perquè no compleix els requisits democràtics que ella mateixa demana que compleixin els estats que hi volen entrar...

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada