dimarts, 20 de maig del 2014

Opinió breu. L’horror estructural i l’horror concret.

Quan érem petits hi havia un diari que es deis “El caso”. Estava especialitzat  en explicar crims, robatoris ,violacions i coses així. En canvi els diaris normals no es dedicaven tant a aquestes coses. Avui tots els diaris i totes les teles tenen una part dedicada als judicis i als successos. A la gent li agrada seguir-los. A mi, en general, no m’interessen massa.
 
La cosa arriba a “majors” en casos especials, com els de les noies nigerianes segrestades per uns radicals islamistes. Tothom, fins el mateix Obama, ha intervingut.
No dic que no sigui horrorós això que ha passat. Naturalment. Però la reflexió que jo vull fer és que ens movem per impulsos immediats davant d’aquests fets, però ja no valorem ni és noticia l’horror quotidià: els nens que moren de gana cada dia, les dones que són apallissades cada dia, la injustícia estructural com per exemple ( ja ho he comentat en un altre text) les mils de mares que deixen els seus nens per venir a cuidar els nostres avis, la mutilació genital femenina... per posar només alguns exemples,
I si volem anar més enllà, ens podríem preguntar: qui mou els fils perquè les guerres siguin en uns llocs i no en uns altres. Per què els darrers 30 anys sempre hi ha guerres a Àfrica? Qui es forra venent aquestes armes?
Ho deixo, així, obert. El títol d’aquest apartat m’obliga a ser “breu” i deixar que sigui el lector qui continuï pensant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada