dimecres, 18 de desembre del 2013

Cinema. Escenes mínimes. Lawrence d’Aràbia 2.

Film mític de la nostra infància i joventut i que sovint tenim l’oportunitat de veure per la Tele. Repeteixo i amplio el comentari en homenatge a Peter O’Toole, mort aquesta setmana.

Dirigit per David Lean el 1962, el film compte amb els  inoblidables Peter O’Toole, Omar Sharif i Anthony Quinn.
La seva visió, de tant en tant, permet recordar com d’important va ser la primera guerra mundial o “gran guerra” per definir el mon tal com l’entenem encara avui i com bona part dels  problemes actuals, en especial els vinculats al mon àrab i Israel - Palestina, es van gestar en aquell context.

A part de l’escena mínima, altres comentaris que ara em venen al cap serien:
Quan et saltes les normes, la distància entre ser un traïdor o ser un heroi és absolutament difícil de definir i arbitrària.

Així mateix, les normes burocràtiques “sagrades”, com no entrar ningú al bar d’oficials, es poden saltar si ets lo suficientment agosarat.
La força d’una persona està, en gran part, en la seva mirada.

El pillatge i la violació eren moneda corrent a principis del segle XX. I pel que sembla  també al principi del segle XXI.
Totes les morts  van servir, bàsicament,  per canviar l’imperi turc, per uns reis i xeics milionaris, i explotadors d’una nova ma d’obra barata. Per no parlar de la situació de la dona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada