diumenge, 8 de desembre del 2013

Memòries d’un Funcionari 53 . ESSER 6.

L’atenció a domicili. Nou context social.

 La crisi econòmica de l’any 2008 i següents ha conduït l’atenció a domicili a un nivell molt i molt precari. Explicaré un exemple. Un dels serveis que oferim a les famílies és el de proporcionar una persona “fixa” el que vol dir que dorm i viu a la casa i per tant també hi menja. Segons la normativa del servei domèstic ha de tenir de festa 36 hores seguides, normalment de les 9 al matí del dissabte a les 9 de la nit del diumenge, amb excepcions i adequacions a cada família.

Dons bé, per aquesta tasca de cuidar a la persona gran i la casa l’any 1990 la família pagava 150.000 pessetes, uns 900 euros, més seguretat social naturalment. Actualment estem  igualment en els 900 euros, però en el mercat hi ha qui paga 600 o 700 i sense assegurar. Hi ha algú o algun sector que cobri el mateix que fa 20 anys?

Aquesta precarització ve, entre altres factors, de la ma de l'emigració. Las noies que fan aquesta tasca són quasi totalment sud-americanes. Val a dir que les que seleccionem per posar a disposició de les famílies són molt bones cuidadores, amb un tarannà tranquil que és molt necessari per aquest tipus de feina. Cal tenir present que l’objectiu, un cop feta la feina de casa, la rehabilitació, i l’alimentació, és fer un “acompanyament” al ritme de la persona gran: petites converses, mirar la televisió, jugar a alguna cosa, sortir a fer un vol si és possible...és a dir “anar fent”, anar passant hores.

Moltes d’aquestes noies,  tenen fills petits en el seu país d’origen, cuidats per avies o germanes. Esfereïdor. M’atreviria a dir que si d’aquí a 200 anys algú analitza aquest fet ho trobarà tant horrorós com nosaltres podem trobar avui en dia l’esclavitud.

Hem creat un sistema que fa que unes mares joves abandonin els seus fills per venir a cuidar els nostres vells perquè no ens els volem cuidar, o no podem, o diem que no podem.  Clar que a nivell individual la gent es tranquil·litza dient que així ajuden a aquestes famílies. El que vull dir és que és monstruós que hàgim creat un mon en el que això sigui possible i que no ens horroritzem.

Sovint tenim una gran capacitat per escandalitzar-nos dels horrors del passat, però no som capaços de veure els nostres horrors actuals.

No cal dir que a nivell personal o d’empresa, som conscients de que ens aprofitem d’aquest fet. No és una cosa que un pugui arreglar pel seu compte, és estructural. Davant d’aquest fet la única postura possible és, ja que estant així les coses, procurar que puguin tenir un sous al màxim de dignes. Però això té una connotació delicada com a empresa: som cars.

Com és sabut, tothom busca productes amb poc pes de ma d’obra perquè és el que encareix els productes fets aquí. Dona la casualitat que els vells ens els hem de cuidar aquí, que no els podem portar a la Xina. Com a contrapartida importem ma d’obra barata.

Quan algú em pregunta què cobra un cuidador o cuidadora (de la família) li contesto que uns 5 euros l’hora quan el servei és de més de sis hores (en els més curts el preu hora va pujant). Normalment a la gent li sembla poc. Però si li faig multiplicar aquest preu per 12 hores al dia i 5 dies a la setmana, és a dir uns 1300 euros al mes, llavors ho troba molt, sobre tot tenint en compte que queden sense cobrir les  altres 12 hores i els caps de setmana. Un servei de 24 hores tota la setmana, pagat a hores, pot representar uns 5000 euros al mes a la família.

Aquests càlculs potser ajuden a entendre que arriba un moment en que el més recomanable és la residència perquè l’assistència a domicili es fa insostenible des de tots els punts de vista.

Manca encara una reflexió. Quan nosaltres  vàrem començar la meitat de les cuidadores eren catalanes i la meitat castellanes però espanyoles...potser també alguna sud-americana. Actualment, en plena situació de crisi, amb un 26% d’atur no tenim gaire noies d’aquí. On són? Això porta a un altre debat molt complex en el que no entraré.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada