dissabte, 21 de desembre del 2013

Memòries d’un Funcionari 55 . ESSER 8.

Una derivació pels conceptes d'Associació i Fundació

ESSER, es va definir des del principi com una societat mercantil. Altres companys creaven Associacions o Fundacions, és a dir entitats sense ànim de lucre.

 Aprofito per fer una digressió sobre els conceptes d’Associació i Fundació, que considero d’ entrada que el sector públic no té ben situats.

Una associació, com el seu nom indica, és un grup de persones que s’uneixen perquè creuen en una idea. Con que hi creuen, aporten una quantitat o una quota  periòdica i amb aquests recursos fan les activitats que volen. Si són pocs socis és que hi ha poca gent que creu en aquella idea i per tant té poc suport social. Per tant potser no caldria ajudar-la. Si una associació té molts socis les quotes haurien de permetre fer les activitats que els seus estatuts proposen. És igual que estiguem parlant d’un associació de disminuïts o d’un club escacs. Sembla elemental, no?

A la pràctica tots sabem, que no és així. Amb 5 persones es pot crear una associació. Un cop creada, els seus membres es dediquen a demanar subvencions per fer aquelles activitats que volen fer, utilitzant com a reclam que no tenen lucre. Els abusos són freqüents, fins al punt que en les convocatòries de subvencions s’ha arribat a haver de demanar els sous dels responsables.

Un altre problema important és que quan el sector públic dona una subvenció, el producte final és del que rep la subvenció i no del sector públic. La cosa arriba a l’esperpent quan el sector públic ha “subvencionat” el 100% d’un edifici però l’edifici no és seu. Això passava a l’ICASS.

El tema arriba al seu paroxisme quan parlem de les Fundacions. Una Fundació es forma amb el patrimoni que una persona o entitat la dota per que es facin determinades coses. La Fundació paga actuacions, dona subvencions, crea museus...el que sigui.

Tots sabem, de nou, que això no va així i la gent crea Fundacions per buscar diners. Con que a més les Fundacions tenen un funcionament especial de tipus econòmic, que desconec en detall, fa que sigui atractiu per molta gent crear Fundacions.

També el sector públic ha propiciat la creació de Fundacions, en especial en el camp sanitari, per evitar traves burocràtiques.  La pregunta és: si tot és molt complicat burocràticament, per què no ho fem més fàcil? Per què ens fem trampa  a nosaltres mateixos? Quins són els poders fàctics que fan que passi tot això? On és Sir Humphrey? Qui és? ( Sí ministre).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada