diumenge, 1 de desembre del 2013

Memòries d’un Funcionari 52 . ESSER 5.

 L’atenció a domicili. Aspectes generals


La concepció d’un servei integral per a persones grans, passa per mantenir-les a casa seva tot el temps que és raonable fer-ho. Per això cal proveir serveis d’atenció en el domicili i / o el servei de centre de dia. Per aquest últim també vàrem crear una petita base de dades.


L’atenció a domicili privada, s’ha convertit en un boom en les darreres dècades. Nosaltres vàrem anar creant lentament una base de clients, fins a convertir aquest servei en el puntal de la nostra entitat.

 Moltes i moltes empreses s’han creat en aquest sector des de 1990 i moltes també han tancat. La gestió del servei d’atenció a domicili és molt delicada i necessita molt tacte i comprensió tant de les necessitats de la família com de les del/a cuidador/a.

Cal tenir en compte que, com tots els serveis en que hi ha una persona per una sola persona (massatges, taxis, classes particulars etc.), aquests resulten cars pel que paga i no gaire remunerats pel que cobra. A diferencia d’altres serveis com el taxi o el massatge que una persona utilitza de tant en tant, l’atenció a domicili és molt llarga i cada dia i els costos poden arribar a ser no assumibles per a les famílies.

Si a aquest fet s’afegeix que s’exigeix títol com es fa a  ESSER i que hi ha una competència molt gran en el carrer, no només per empreses si no per persones que actuen pel seu compte, el resultat és un sector amb uns salaris molt precaris i sense que es vegi una solució a curt termini a aquest problema.

Per una altre costat cal tenir en compte que, a diferència del servei  d’atenció domiciliària públic que acostuma a ser d’un màxim de 6 hores  setmanals, en el sector privat els serveis que les famílies demanen són d’unes 6 hores diàries o més. Aquesta és la gran diferència.

I encara es pot dir més, des del punt de vista assistencial cal considerar que el cuidador o cuidadora està sol amb la persona gran, sense supervisor i sense estímuls relacionals, sense formació continuada, en definitiva amb una gran responsabilitat que no és reconeguda socialment.

Adlibitum-ignasi ha arribat a les 10.000 visites. Gràcies per compartir amb mi, idees i sensacions.

2 comentaris:

  1. Felicidades por las 10.000 visitas y por el blog.

    ResponElimina
  2. Gràcies per la teva finestra experta.
    És un plaer compartir el contingut del teu blog.

    ResponElimina