diumenge, 29 de desembre del 2013

Memòries d’un Funcionari 56 . ESSER 9.

L’associació SIRGA
 
Tota aquesta llarga digressió és per arribar a SIRGA. Aquell any havia llegit aquest fantàstic llibre de Jesús Moncada “Camí de Sirga”. El concepte de Sirgar, anar contracorrent, em va fascinar.
 
A tot això des de Benestar Social em volien encarregar una petita recerca, però els diners per pagar-la estaven en una partida de subvencions que només es podien donar a entitats sense ànim de lucre. Ai las¡ No em va quedar més remei que crear una Associació i fer tot el que he explicat: buscar 4 persones més, fer uns estatuts, repartir càrrecs etc. i anar-la a registrar.
 
L’associació finalment és va dir “Associació SIRGA per a la promoció dels serveis personals”. Amb aquest nom vàrem fer aquell estudi,  i alguna altre cosa. Ens varem donar d’alta d’activitats econòmiques, teníem capacitat de contractar persones etc. però el funcionament econòmic era més simple, més proper a un autònom que a una SL, que per petita que sigui ha de fer tots els tràmits com una de més gran.
 
L’associació la vàrem donar de baixa com a activitat econòmica però no en el registre d’entitats de la Generalitat. Ignoro si ha desaparegut per ella mateixa o si encara es podria ressuscitar qualsevol dia.
 
En definitiva, les subvencions són, al meu entendre,  un tema pendent en la política de les administracions. I un tema greu, perquè implica molts diners i molts funcionaris que no saben fer altra cosa que gestionar subvencions.
 
Les subvencions impliquen, a més, que cada entitat, o ajuntament tingui el seus experts en gestionar subvencions, que han de saber normativa,  terminis, llocs on s'han de presentar les coses i una pila de coses més.
 
Però a més les subvencions tenen una injustícia latent: com diu una bona amiga, les subvencions són pels que les demanen, no necessàriament pels que més les necessiten. Un bon gestor pot aconseguir per a la seva entitat o ajuntament molts més recursos dels que els correspondria. I la pregunta és: quina culpa en tenen els habitants de l'altre municipi, que no tenen un gestor tan espavilat ?
 
La situació de crisi profunda que estem vivint, ha posat el tema quasi a la nevera (i no sé si a molts funcionaris), però seria una bona reflexió quan les coses canviïn, pensar si cal continuar amb la política de la subvenció o pensar en altres models.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada