diumenge, 14 de setembre del 2014

Memòries d’un funcionari. 83. Economia. FEDER 5.

Els  fons estructurals. Els controls. 1.

 
Europa té una autèntica obsessió pel control, tot i que després té enormes contradiccions internes com ja he explicat. És raonable que es vulgui garantir que els diners europeus es gasten correctament, però a vegades es pot tenir la sensació de que val més el farciment que el gall.
 
Hi ha fins a 5 nivells de possibles controls. (i apurant potser encara més, que els deixo).
 
El primer és el que realitza el propi executor del projecte. Ha de complir amb tota la normativa de l’Estat que no és poca i amb la de la UE i del fons europeu de que es tracti: la de contractació, la d’urbanisme, la de medi ambient etc.
 
Con que Europa paga  a posteriori, és a dir un cop feta l’actuació i feta correctament segons el seu criteri, Economia avança els diners perquè les coses es puguin fer. El Departament responsable del projecte té la obligació de gestionar de presa perquè es puguin recuperar els diners..
 
Vull denunciar la actitud d’alguns directors generals que, un cop tenen els diners que els avança Economia, no tenen cap presa en agilitzar el procés perquè la Generalitat recuperi els diners. Una manca de lleialtat institucional escandalosa, al meu entendre.
 
El segon nivell de control és el de la Comunitat Autònoma. Aquesta era la meva funció. En el benentès de que els projectes, útils o no, ja havien estat aprovats i (em repetiré) aquesta hagués hagut de ser el principal control: la bondat del projecte en sí mateix.
 
Con que al principi estava jo sol, la mostra que es decidia que es controlava era molt petita. Els controls bàsicament consistien en revisar els contractes d’adjudicació, la regulació general de FEDER i també si era el cas  els ajuts d’estat i la  publicitat.
 
Per la part del contractes, és on vàrem tenir el principal problema. Espanya havia transposat incorrectament les normes europees de contractació i això obligava a revisar tots els contractes. Quan un contracte o part de contracte no estava bé, aquella part de la despesa no es podia presentar a Europa.
 
Europa donava també importància a la publicitat. Tothom ha vist per les carreteres i per edificis públics uns rètols dient que aquella actuació estava cofinançada per Europa. Estava reglamentada la mida del rètol i quin percentatge havia d’ocupar la menció a Europa. Cada rètol val uns 2000 euros.
 
Ja sé que en un mon tan mediàtic és important la imatge i que totes aquestes coses han estat importants per “fer” Europa, però a vegades tinc els meus dubtes de si era una despesa ben  gastada.
 
Val a dir que aquests controls van ser considerats insuficients per la Comissió, la qual en una reunió a Madrid va exigir que les Comunitats posessin l’estructura necessària per supervisar una bona mostra del projectes. (Jo vaig marxar. La unitat de control va passar d’una persona a tenir-ne 3 o 4  i una empresa externa).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada