dimecres, 30 de juliol del 2014

Cinema. Escenes mínimes. El tercer Home

Pel·lícula de l’any 1949, dirigida per Carol Reed, protagonitzada per Joseph Cotten i amb Orson Vells com un antagonista molt especial. El propi Graham Green en va fer el guió.

 
Es tracta d’una excel·lent  trama policial a la fosca postguerra i en el tenebrós mon d’una Viena dividida entre les potències guanyadores. Tothom l’ha vist.

 
La meva escena mínima és en aquest cas el “clímax” de tota l’obra: l’escena de la noria entre Orson Wells i  Joseph Cotten. Orson Vells, el “dolent” que es dedica a traficar amb penicil·lina adulterada li diu: “A Itàlia, durant trenta anys, sota el domini del Borgia, hi va haver guerres, terror, assassinat i sang, però va nàixer Miquel Àngel, Leonardo da Vinci i el renaixement. A Suïssa, han viscut amb amor com a germans cinc-cents anys de democràcia i pau, i què han aconseguit? El rellotge de cucut”.

 
Ja sé que no està a la nostra ma triar. Però si ho hagués de fer, em quedo amb el rellotge de cucut, em quedo amb la pradera nord-americana, neta de monuments després de més de 20.000 anys d’indis transitant.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada