dissabte, 5 de juliol del 2014

Memòries d’un funcionari. 80. Economia. FEDER 2.

Els diferents fons estructurals. El FEDER
 
Hi ha diversos fons estructurals: El FEDER Fons europeu de desenvolupament regional. Fons de cohesió.  Programes transfonterers. I tot un núvol de petits programes de diferents coses.
 
El FEDER, com el seu nom indica serveix per crear estructures que ajudin al desenvolupament d’una regió. Per exemple, si es fa una carretera en una zona poc industrialitzada, l’objectiu es crear les instal·lacions de base perquè allà s’hi creïn empreses i riquesa, l’objectiu no és la carretera en sí mateixa. Per tant la rendibilitat d’aquests fons s’hauria de mesurar per aquest criteri o bé des del principi tenir la obligació de dissenyar quines seran les activitats que s’hi duran a terme.
 
El fons FEDER a més no es distribueixen per igual per tot el territori. Es fan com unes zones a nivell més o menys de Comunitat Autònoma (en el cas d’Espanya) i en funció de la renda per càpita li corresponen a cadascuna  més diners quant més pobre és. Sembla lògic, es tracta d’ajudar a aquelles regions que entren a la Unió més endarrerides.
 
L’Estat en qüestió ha d’aportar una part al projecte, però lògicament quan més pobre és, més petita és aquesta part.
 
Un cop assignat  el pressupost , l’Estat presentava  projectes que en principi eren acceptats. El projectes d’un volum important (en la meva època més de 50 milions d’euros) havien de fer un estudi de cost benefici. Els de menys no. Els projectes en termes generals eren aprovats sense més problemes i tenien un termini concret per ser executats.
 
Segons el meu criteri, aquí rau un dels errors fonamentals dels fons estructurals. D’acord amb una mentalitat, per un costat política de rebre tot el que es pugui i per l’altre burocràtica de executar tot el que t’han assignat, el fet real és que el control sobre la necessitat o no del projecte o la bondat o no del projecte o la grandiositat o no del projecte no es controlen lo suficient. Vull dir que no es mira  a fons si aquella autopista o AVE o teatre és necessari o és massa faraònic etc.
 
El FEDER al mateix temps, es subdivideix en projectes de la regió i projectes locals. Una part dels diners assignats es dediquen a ens locals i en aquest cas són aquests els que han de presentar projectes, d’abast més petit naturalment. El mecanisme d’aprovació és molt similar i per tant la manca de control sobre el projecte en sí mateix és també escassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada