dimarts, 8 de juliol del 2014

Els meus llibres. El mundo de ayer.2


El mundo de ayer. Stefan Sweig, Barcelona, Acantilado, 2001. 2

5. Sweig descriu admirablement el que busquen totes les generacions: “ Encontrábamos lo nuevo porque lo queríamos, porque anhelábamos algo que  no fuese sino nuestro y no del mundo de nuestros padres, del mundo que nos rodeaba”.
 
6. Sovint dic que aquesta moda actual  de l’esport potser algun dia passarà... Diu Sweig: “Despreciábamos todo lo relacionado con el deporte...En nuestra época, la lucha, los clubs de atletismo, los records de pesos pesados, todavía se consideraban como actividades de suburbio y formaban su público carniceros y ganapanes... Lo que uno ha descuidado en lo referente a sus músculos aun puede recuperarlo algún día, mientras que el impulso espiritual, la capacidad de captar del espíritu, tan solo se adquiere en los decisivos años de formación y solo aquel que ha aprendido a expandir su alma a los cuatro vientos, a tiempo, es más tarde capaz de abarcar el mundo entero”.
 
7. Sweig parla també de la moral estricta i al mateix temps falsa.( Menciona que les noies s’havien de banyar amb el camisó, per no veure el seu cos despullat. La meva mare encara explicava que de petita li feien fer). I Admira la igualtat i llibertat entre sexes que “regna avui en dia”. Quan estàs llegint això has de parar esment en  que està parlant dels anys 1940 i no del 2000. Però també aquí hi ha haver una república alliberadora sexualment i després reprimida brutalment pel catolicismes franquista.
 
8. Sweig no deixa de ser una mica cregut, com quan diu que durant la carrera es va dedicar a llegir i fer contactes i, cap al final, en uns mesos es va treure del davant tota la parafernàlia obligatòria de tipus acadèmic. Però si un veu la magnitud de la seva obra, ho pot arribar a entendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada