dijous, 10 de juliol del 2014

Els meus llibres. El mundo de ayer. 4

El mundo de ayer. Stefan Sweig, Barcelona, Acantilado, 2001.
13.Descriu amb clarividència (any 1941, lo pitjor encara estava per arribar) la gestació de l’horror que se’ns venia a sobre: “ Obedeciendo a una ley irrevocable, la historia niega a los contemporáneos la posibilidad de conocer en sus inicios los grandes movimientos que determinan su época”.
 
14.Grans interessos econòmics hi havia darrera de tot això, tot i que després Hitles es passes de frenada i acabés amb tot. Descriu una petita anècdota al seu pas per Espanya a finals de  1936: “Delante del ayuntamiento de Vigo estaban formados unos jóvenes, en su mayoría guiados por curas y vestidos con ropas campesinas. .. Al cabo de un cuarto de hora los vi salir del ayuntamiento completamente transformados. Llevaban uniformes nuevos y relucientes, fusiles y bayonetas; bajo la vigilancia de unos oficiales fueron cargados en automóviles, igualmente nuevos, y relucientes… Me estremecí.  ¿Donde había visto esto antes? Primero en Italia y luego en Alemania. Y una vez más me pregunté.¿ Quien proporciona y paga esos uniformes?  ¿Quien los organiza? En España el tesoro público estaba en manos del gobierno legítimo… Era un poder nuevo que quería el dominio, un poder que amaba la violencia y que consideraba debilidades anticuadas todas las ideas que nosotros profesábamos: paz, humanidad, entendimiento mutuo " ... “ Y en el momento en que vi cómo instigadores ocultos proveían de armas a aquellos muchachos jóvenes e inocentes y los lanzaban contra muchachos también  jóvenes e inocentes de su propia patria, tuve el presentimiento de lo que nos esperaba, de lo que amenazaba a Europa".


15.Tot i ser les memòries d’un escriptor, a penes dedica espai a la menció de les seves obres. La situació política que li va tocar viure és tant horrible que és el que descriu. Les seves obres, ja hi eren, no calia repetir res.


16.Precisament aquests matís de resumir les obres és un dels pocs que comenta. Les obres de Sweig són relativament curtes. Ell mateix deia que podia dedicar tant temps a escriure una obra  com a retallar-la fins que no hi sobrava res. El cert és que les seves lectures són delicioses, però també ens agraden les descripcions detallades a l’estil Mann o Proust. Discreparia en aquest punt.

 

 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada