dimecres, 2 de juliol del 2014

Opinió breu. Ull per ull i dent per dent

Sempre ens havien dit en el nostre ensenyament religiós que no s’havia de tornar “ull per ull i dent per dent” si no que s’havia de posar l’altra galta. Però això de l’altra galta era del “Nou testament”
Posteriorment vàrem aprendre que potser no és tant dolenta, aquesta norma (com a concepte) i potser alguns, fins i tot els jueus i principals receptors de la mateixa , (ja que prové de “l’Antic Testament”),  encara no l’ han entès.
I és que l’instint natural, ho veiem ja en els nens quan els donen un cop, no és tornar “ull per ull” si no 4 ulls per ull. Tu em dones un cop...jo te’n dono quatre. Tu em fas una mala jugada...jo te’n faig  cinc.  Mirat així, la llei del Talió, que és com es diu, és una norma relativament sana, tenint en compte l’espècie humana.
Un exemple actual. Els Palestins (no tots ells, si no alguns en concret) han mort tres nois jueus. Què faran els israelites? Ho podrem seguir a la premsa. Possiblement la represàlia serà molt superior a tres morts. Però no necessàriament sobre els culpables directes, que és el que permetria el Talió, si no sobre tot un poble.
 En general, en tot aquest tema d’Israel, ja ens hagués anat bé la llei del Talió. Burda, simple i aparentment primitiva, només aparentment.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada